Speltbrood
Gezondheid 1 april 2019 3Spelt is net als tarwe en rijst een graansoort. Spelt is enorm voedzaam, al zo’n 9.000 jaar oud en werd in de Middeleeuwen dagelijks gegeten. De korrel is totaal anders dan de tarwekorrel. Het kaf is niet met de korrel vergroeid en de voedingsstoffen worden beschermd door een harde schil. Dat is een voordeel. Bij tarwe bevinden de voedingsstoffen zich voornamelijk in de kiem en de zemel en gaan bij het malen veel van deze voedingstoffen verloren. Niet bij spelt, daar blijft na het malen een veel voedzamer graan over. Een andere plus van spelt is dat het in tegenstelling tot tarwe niet is getransformeerd door selectieve teelt.
Spelt bevat veel voedzame stoffen zoals vitamine A, B-caroteen, koper, zink, magnesium, fosfor en ijzer. Deze stoffen zijn aanwezig in veel hogere waarden dan in bijvoorbeeld tarwe. Ook de hoeveelheid voedingsvezels in speltgranen is veel hoger. U bent daardoor sneller verzadigd. De bloedsuikerspiegel blijft stabieler.
Ook speltbrood moet u met mate eten, omdat het aardig wat calorieën bevat. Wees hiervan bewust wanneer u wilt afvallen. Twee sneetjes per dag is dan ook vaak voldoende. Heeft u na het eten van uw tarweboterhammen vaak last van een opgeblazen gevoel of voelt u zich moe en lusteloos? Stap dan eens over spelt. Let er wel op dat u kiest voor producten die zijn gemaakt van 100 procent speltgranen. Doordat er helaas nogal eens wordt gesjoemeld met de samenstellingen van meelsoorten, kan het product nog steeds tarwemeel bevatten.
Ook een interessante graansoort is roggebrood. Het behoort tot dezelfde grassenfamilie als tarwe, maar bevat weinig gluten en is minder intensief geteeld. Een sneetje roggebrood bevat veel vitaminen en oplosbare vezels en is supergezond. In een gezond levenspatroon past ook boekweitmeel. Boekweit is geen graan, maar een vruchtzaad uit de rabarberfamilie. Het lijkt op zonnebloemzaad. Boekweit is glutenvrij, bevat veel voedingsstoffen, vitaminen en zink en wordt ook wel ‘koning van de gezonde zaden’ genoemd. U kunt er bijvoorbeeld prima pannenkoeken van maken.
3 Reacties
Hanny
Heb het al in huis dus ga ik het binnenkort maar proberen, ben benieuwd.
Catrien Bron
Ik bak geregeld zelf speltbrood. En inderdaad een heerlijk en gemakkelijk te maken brood.
Chantal Beekman
Goed stukje. Ga het toch eens proberen.