Dutch Oven Zoete Bierkip

Koken 22 mei 2020 0

Ingrediënten
• 1 hele kip
• 4 el van je favoriete kipkruiden
• 4 el rietsuiker
• 1 flesje donker bier
• ½ rode peper
• 2 el Provençaalse kruiden
• 3 teentjes knoflook
• 4 grote uien
• 2 zakjes potato wedges
• 1 zakje gekookte rode bieten
• olijfolie
• zout en peper

Tijd 60 min. Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Wij hebben voor dit gerecht de Camp Chef Explorer dubbele gaspit met Dutch oven en Plancha gebruikt. Je kan natuurlijk ook je eigen BBQ of gasstel gebruiken, bereidingstijden kunnen dan wel afwijken.

Mix je favoriete kipkruidenmix met de rietsuiker, smeer de kip in met olijfolie. Smeer de gehele kip nu goed en riant in met de kruidensuikermix. Zet de Dutch oven op half hoog vuur en doe een flinke scheut olijfolie in de pan. Snij ondertussen de knoflook en de rode peper fijn. Doe deze nu in de pan samen met de kip en blus het na 3 minuten af met het bier. Als het kookt zet je het vuur laag, voeg je de provinciaalse kruiden toe en doe je de deksel op de pan. Na ongeveer 20 minuten maak je de ui schoon en snij je 6 inkepingen erin, zet ze rechtop in de pan zodat deze mooi mee kan garen. Na een totaal van ongeveer 45 minuten is de kip klaar, afhankelijk van hoe groot de kip is. Als je een kernthermometer hebt is de kip op 70 graden perfect gaar.

Een bijgerecht op de extra brander, leuk met de Plancha:
Bak er lekker wat schijven rode biet en knapperige aardappelwedges bij vanaf de plancha, met een beetje olijfolie in 10 minuten gaar.

In één moeite door:
Wanneer de kip gaar is haal je hem uit de Dutch oven en laat je het even 5 minuten rusten. Kook de saus in tot de gewenste dikte en smaak (al roeren op hoog vuur). Pak je grootste koksmes en hak de kip door de lengte door midden. Smeer de hele kip nog een keer lekker in met de saus en voeg zout en peper toe naar smaak.


Tip: Gebruik zoals wij, een Dutch Oven van hoogwaardig kwaliteitsgietijzer. Dit zorgt voor een perfecte hitteverdeling waardoor de kip perfect gaart en dus heerlijk sappig is. Daarnaast kan het haast niet aanbranden. Dan blijft het heerlijk en leuk om mee te koken, buiten en binnen, en het gaat je hele leven mee!

Eric van Det

Eric van Det is Chef en BBQ specialist. Hij verzorgt kookdemonstraties, workshops en catering vanuit zijn bedrijf HvD Originals. Eric combineert zijn specialismen met passie en ideologie. Eric wil het lokale en natuurlijke verenigen met ouderwetse, beproefde methodes, deze in een nieuw jasje zetten en herintroduceren. Hij doet dit door alle producten duurzaam, natuurlijk, lokaal en op maat te maken om zo te voldoen aan de persoonlijke wens van een persoon, levensstijl en omgeving. Eric werkt nauw samen met Roost Buiten Koken. Roost Buiten Koken heeft een enorm assortiment op het gebied van buiten koken, zoals: Barbecues, inbouw BBQ’s, buitenkeukens, gietijzeren pannen, buiten-kooktoestellen en terrasverwarmers, maar ook allerlei accessoires als sauzen, stoere BBQ messen, leren schorten, kolen, verlichting en nog veel meer. Bezoek Roost Buitenkoken aan de Tolstraat 17 in Haaksbergen of kijk online in de webshop: www.roost-buitenkoken.nl

Plaats een reactie

0 Reacties