Rauwe hamsoorten

Van Serranoham tot Jámon Iberico: wat verschilt de rauwe hammen van elkaar?

Streekproducten 24 februari 2024 0

Ze zijn overheerlijk en prijken op menig borrelplankje: rauwe ham. Van Serranoham tot aan Ibericoham en de Prosciutto di Parma, ofwel Parmaham. We lusten ze rauw. Iedere soort heeft zijn eigen unieke smaak, maar wat onderscheidt de verschillende soorten nu echt van elkaar? Naober.nl heeft dit varkentje voor je gewassen.

Laten we beginnen bij het begin: het varken. Want daar komt de rauwe ham vandaan. Het achterbeen- of bil van het varken is meestal de plek waar de rauwe hammen hun oorsprong vinden. Dit gebied van het varkenslijf staat bekend om zijn magere vlees en specifieke textuur. Rauwe ham wordt al eeuwen lang gegeten en vroeger was pekelen, het conserveren met zout, vooral om vlees langer te bewaren. Destijds had men namelijk nog geen koelkasten. Tegenwoordig dient het toevoegen van zout vooral voor de smaak. Diverse landen en regio's hebben hun eigen traditionele manieren om rauwe ham te bereiden, zoals de Prosciutto di Parma uit Italië en de Jamon Ibérico uit Spanje. Maar wat zijn nu precies de verschillen?

Jamón Iberico

Dit is een Spaanse rauwe ham, afkomstig van het Iberische varken, een inheems ras van het Iberisch Schiereiland. Jamón Ibérico heeft een complexe smaakprofiel met tonen van noten, kruiden en een subtiele zoetheid, samen met de karakteristieke smaak van het Iberische varken. Over het algemeen wordt Jamón Ibérico beschouwd als een delicatesse vanwege zijn complexe smaken, rijke textuur en traditionele productiemethoden.

Jamón Serrano

Ofwel, Serranoham. Dit is eveneens een Spaanse ham, die doorgaans tussen de 10 en 15 maanden droogt in de berglucht van Andalusië in het zuiden op een hoogte van 800 meter. Deze ham wordt in Spanje veelvuldig gegeten, maar is ook een favoriet onder Nederlanders. De Serranoham kent binnen zijn eigen familie ook weer diverse soorten, zoals bijvoorbeeld de Bodega en Gran Reserva. Jamón Serrano heeft een meer uitgesproken zoute smaak in vergelijking met Jamón Ibérico. De smaak is ook minder complex en heeft vaak een meer uniforme textuur.

Prosciutto di Parma

Prosciutto di Parma is een beroemde Italiaanse rauwe ham, geproduceerd in de regio Parma, gelegen in de regio Emilia-Romagna in Noord-Italië. Na het slachten ondergaat het varkensvlees een zorgvuldig zoutingsproces om de juiste smaak en textuur te verkrijgen. Vervolgens wordt het vlees gedroogd en gerijpt in speciale rijpingsruimtes gedurende een periode van minimaal 12 maanden. Prosciutto di Parma heeft een delicate, milde smaak met subtiele zoute tonen. Het vlees heeft een malse, sappige textuur en een kenmerkend aroma dat wordt ontwikkeld tijdens het rijpingsproces. Over het algemeen staat Prosciutto di Parma bekend om zijn uitstekende kwaliteit, rijke smaak en traditionele productiemethoden, en het wordt wereldwijd gewaardeerd als een premium rauwe ham.

Jeen Grievink

Geboren en getogen Achterhoeker. Kroop uit z'n ei in de stad, groeide op in een pittoresk grensgebied. Besloot uiteindelijk te gaan schrijven. En doet dat nog steeds.

Plaats een reactie

0 Reacties