Kwekerij De Boschhoeve in Wolfheze
Tuin & Erf 8 augustus 2018 0“Het grote rauschwerk, dat is echt iets voor mij”, zegt Dineke Logtenberg lachend. “Vlug even alles schoffelen, weet je wel. En dan van rrrrrrrt.” Ze zwaait woest met haar armen. Vandaag zijn de dahlia’s aan de beurt. In rap tempo belanden uitgebloeide bloemen in de onkruidemmers. “Tegen nieuwe vrijwilligers zeg ik altijd: ook de bloemen meenemen die over een paar dagen uitgebloeid zijn. Ze tuinieren vaak nog heel schattig en vinden dat zonde. Ik niet. Als ik het nu niet doe, moet ik over een paar dagen weer de tuin in. En dan kom ik niet rond.”
In de moestuin van Kwekerij De Boschhoeve gaat het niet zo zeer om de smaak van groenten. Of om de culinaire toepassing van kruiden. Het is hier vooral de sierwaarde die telt en waarmee eigenares Dineke Logtenberg en freelance collega Anke Pols volop experimenteren. “We roepen hier altijd dat de moestuin te mooi is om uit te eten”, zegt Dineke lachend. “Veel mensen zijn het daar niet mee eens, maar als je ernaar kijkt, kun je er net zoveel plezier van hebben. Neem de paarse boerenkool. Die wordt straks door iedereen opgegeten en dan is hij weg. Wij laten hem staan, zodat we in het voorjaar de prachtige gele bloemen zien. Daarna steken we de zaaddozen in onze boeketten. Dat is dus drie keer genieten en niet één keer, zoals de meeste moestuiniers doen.”
Groenten belanden zelden op het bord
Twintig jaar geleden ging de eerste schop de grond in op deze zonnige uithoek van de Gelderse kwekerij. Destijds was de 1000 m² nog in gebruik als voetbalveld van Dineke’s zonen. De arme zandgrond was snel bewerkt dankzij het groot materieel van man Gerard, die akkerbouwer is. Samen met Anke maakte Dineke een ontwerp voor het lang gekoesterde idee: een decoratieve moestuin. “Ik had de moestuin van tuinontwerpster Rosemary Verey in Engeland gezien en ik wist meteen: dit is ’m!” De tuinvrouwen legden vier hoofdvakken aan, die ze onderverdeelden in kleinere borders. Elk bed vullen ze in het voorjaar op met een kleurrijke mix van veelal zelf gezaaide groenten, bloemen en kruiden. En die belanden zelden op het bord. “We willen mensen hier graag de schoonheid van groenten laten zien”, aldus Anke. “Het bewijs leveren dat je groenteplanten ook heel goed als sierplant in de border kunt zetten.”
Oogstfair
Dineke en Anke verkopen de eigen groenten op diverse markten in het land. Op zaterdag 15 september kunt u op De Boschhoeve tijdens de Oogstfair ook genieten van decoraties met eigen oogst én die van collega-kwekers. Ook is de pluktuin dan nog open.
Lees het complete verhaal en de tips en favoriete moes- en bloemcombinaties van Dineke en Anke in het nazomernummer van Naober (Naober 4/2018)
0 Reacties