Marente Bouman uit Klarenbeek is ‘Verspillingsvrije Held’
0Marente Bouman (63) uit Klarenbeek is één van de ‘Verspillingsvrije Helden’ in de foto-expositie die vanmiddag werd geopend tijdens de aftrap van de nationale Verspillingsvrije Week (7 t/m 13 september). Met deze foto’s laten de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum zien dat íedereen minder voedsel kan verspillen door slim te kopen, koken en te bewaren. Innovatieve ondernemers, maar ook gewone consumenten zoals Marente. Het verminderen van voedselverspilling is wereldwijd een van de belangrijkste maatregelen tegen klimaatverandering. De foto’s zijn online te bekijken via www.samentegenvoedselverspilling.nl/helden en tot en met 4 oktober vrij te bezichtigen buiten bij Cultuur Haven Veghel.
Voormalig boerin en trotse oma
e verspillingsvrije tip die Marente geeft: “Voordat ik boodschappen ga doen, kijk ik wat ik nog in huis heb en zoek daar lekkere recepten bij. Ik maak altijd een boodschappenlijstje. Dat is handig, want zo vergeet ik niets en koop ik geen dingen die ik niet nodig heb. En je bent sneller door de winkel heen.” Marente runde samen met haar echtgenoot een goedlopende melkveehouderij en zorgboerderij. Hierdoor gaat zij extra bewust om met eten en drinken. Haar kleinkinderen als toekomstige generatie vormen voor de trotse Gelderse oma een extra motivatie om zo verspillingsvrij mogelijk door het leven te gaan.
Opening Verspillingsvrije Week
Burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad opende de expositie vandaag, op Duurzame Dinsdag, bij Cultuur Haven Veghel tijdens de opening van de nationale Verspillingsvrije Week. Gedurende deze week, die nog t/m 13 september duurt, inspireren meer dan 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen, miljoenen Nederlanders om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren.
Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “De personen op de foto’s zijn slechts een kleine greep uit de enorme verspillingsvrije beweging. Steeds meer ondernemers én consumenten zetten zich met innovaties en inspiratie in tegen voedselverspilling. Dat merken we ook aan het jaarlijks toenemende enthousiasme rondom de Verspillingsvrije Week.”
Over Samen Tegen Voedselverspilling
De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging waarin alle belangrijke initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland samenkomen en worden versneld. Hierin werken bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties aan Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 ten opzichte van 2015. Met een gezamenlijke en systemische aanpak willen we in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo voedsel binnen de keten houden. Dragende organisaties van de stichting: Ministerie van LNV, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Meierijstad, Rabobank, Wageningen University & Research en Food Tech Brainport. Voedingscentrum organiseert de Verspillingsvrije Week namens de stichting.
Fotografie Verspillingsvrije Helden: Esmee Franken
Persfoto: Alette fotografie
0 Reacties